Mi vagyunk, akik kinccsé tesszük az üveget

Kovács Júlia Ferenczy Noémi díjas és Szilágyi András üvegművészek retprospektív kiállítása a Báthory Júlia Munkácsy – és Magyar Örökségdíjas üvegművész életmű kontextusában

A kiállítás 2021. október 29. és november 26-a között keddtől szombatig 11-től 17 óráig látogatható. A megnyitón beszédet mondott: Szilágyi B. András művészettörténész

A kivételes tehetségű Báthory Júlia, aki Münchenben, a dessaui Bauhausban és Drezdában tanulta a modern üvegművészetet, Párizsba költözése után rövidesen az Őszi Szalon kiállítója lett. Az 1937-es Párizsi Világkiállításon is díjazott műveit a nemzetközi kritika a legnagyobbak között emlegette.

Nevelt fia Szilágyi András és felesége, a nemrég elhunyt Kovács Júlia szintén üvegművészek. Báthory Júliához hasonlóan a technológia nagy inventorai, akik a hideg és meleg üveg használatában egyaránt új utakat nyitottak az üveg művészi alkalmazása előtt. Kovács Júlia anyagtársítási kísérletei eredményeként jöttek létre az általa készített samott üveg képek, melyekért 2008-ban Ferenczy Noémi-díjat kapott.

A kiállításon e három nagyszerű művész alkotásaiból láthatunk válogatást, mely az idén áprilisban galériánkban bemutatott „Fátyolüveg” magángyűjtemény történeti párhuzamának tekinthető.

 

ELŐZŐ:

KÖVETKEZŐ:

LÁTOGATÓK KOMMENTJEI ( 0 )

Kövesd a kommenteket RSS-en, vagy a saját weblapodról.