Egyikből a másikba

Babos Pálma Ferenczy Noémi-díjas kerámia művész és Raija Rastas finn textilművész kiállítása a Kiskép Galériában 2019. április 19 – május 15. között. Megnyitó április 18-án csütörtökön 17-18 óra között.

 

 

 

Babos Pálma és Raija Rastas a helsinki „U” Galériában rendezett közös kiállításon találkozott először. Elindult közöttük egy párbeszéd és közös alkotás folyamata. A rendszeres eszmecsere az elmúlt évben folytatódott. Idén Raija Rastas budapesti Artist In Residency programja alatt lehetőségük nyílt újra a találkozásra. Ennek eredményeképpen született legújabb alkotásokat jelenleg a Kiskép Galéria kamaratárlata mutatja be.

„Egyikből a Másikba” címet kapta a tárlat, mely utal a porcelán és a textil közötti átjárhatóságra. Az anyagok alapvetően ellentétes fizikai tulajdonságokat hordoznak, mégis kialakul a kapcsolat a tartalmi összetartozás által. Reflektál a minket körülvevő épített és természeti környezet összefonódására, az ember által megalkotott mesterséges kreációk ráépülnek a természeti környezetre.

Raija Rastas – textil művész Finnországból, a Vantaai Művészek Szövetségének tagja. Seutában, Helsinkihez közeli kis faluban él és dolgozik. Len, pamut és selyemszálból varrással és hímzéssel készíti alkotásait, de a természetben és a városban talált dolgokat is felhasználja. „Seutában élvezzük a csodás természetet, naponta fotózom és leleteket gyűjtök a művészetemhez. Az elmúlt években láthatjuk, ahogy az egész világon úgy Finnországban is megváltozott a természet, szenvedünk az erős széltől és viharoktól, a száraz és forró nyaraktól vagy éppen az esőtől. A természet annyira törékeny. Mit tehetünk? Csukjuk ba vagy nyissuk ki a szemünket? Mi a a helyes út, amit tehetünk? Milyen lépéseket tegyünk? Milyen lábnyomot hagyunk magunk után?”

Pálma Babos – „Az új sorozatom a minket körülvevő környezetre reagál, ami az előző „Városok és városlakók” című szobraimhoz kapcsolódik. A Tornyok a és a Városok az emberek és a városi környezet kapcsolatára figyelt és reflectált a városi életforma tipikus jelenségeire. Új szobraimban a minket körülvevő természetes és mesterséges elemek együttes jelenlétével foglalkozom. Akár csak valóságban, szobraimban sem létezik többé már az érintetlen természet. A történet résztvevői lehetnek megfigyelői, elszenvedői vagy élvezői az eseményeknek, helyeztüktől függően. Mindegyik szobor tartalmaz természeti és mesterséges részeket, aminek különbözőségét az anyag megmunkálásával is hangsúlyozom.”
A tárgyak láthatók itt.

ELŐZŐ:

KÖVETKEZŐ:

LÁTOGATÓK KOMMENTJEI ( 0 )

Kövesd a kommenteket RSS-en, vagy a saját weblapodról.