Szőcs Miklós Tui

szocs_miklos_tui-1-274x181Ha az ember műterembe készül, akkor nem árt előtte tájékozódni. Ma már viszonylag nem kunszt, ott az internet. Ismerősöknél is érdemes érdeklődni. Az igazi műélvezethez azonban nekem hozzátartozik a meglepetés és a személyiség. .Nem láttam eddig életemben két méteres bonsai ficust. Ahogy nem ültem még soha ilyen mesteri módon összeállított asztalnál sem.

 

szocs_miklos_tui-2-274x181 szocs_miklos_tui-3-274x181

Először fordult elő életemben, hogy életnagyságú, különlegesen faragott állatszobrok vesznek körül.

szocs_miklos_tui-4-274x181 szocs_miklos_tui-5-274x181

És bevallom ritka élmény egy olyan emberrel találkozni, aki minden alakoskodás nélkül beszél a világról és, amit gondol róla.

szocs_miklos_tui-6-274x412 szocs_miklos_tui-7-570x378

Csodálatos anyag a fa. Bennem már a mélybarna afrikai venge, a vöröses paduk, lilás amaranth önmagában is kiváltja a tiszteletet, a tökéletes megmunkálás pedig az ámulatot. De, hogy e nemes anyagok mellett az egyszerű rétegelt lemezből is csodákat lehet elővarázsolni, álmomban sem gondoltam.

szocs_miklos_tui-8-274x412 szocs_miklos_tui-9-274x412 szocs_miklos_tui-10-274x412

A műteremben a művek gondosan letakarva, a fa finom pora mindent belep. Drámai hatású a leleplezés: feltárul az élet könyve, a lélekedények, a csomók. Íme az alkotó gondolata, amit érdemes át és átolvasni, hogy többek legyünk és ne csak belépjünk, hanem értsük is amit látunk:

szocs_miklos_tui-11-274x412 szocs_miklos_tui-12-570x378

„Ma – szándékom szerint – munkásságom az imádság vagy spirituális praxis egyfajta sajátosan mai, modern formája – nem az istenség közelségéből fakadó megismerés többlete, hanem a távollétéből vagy legalábbis érzékelésének hiányából eredő rossz közérzet és nyugtalanság, valamint e hiány betöltésének vágya artikulálódik efféle reintegrációs törekvésben.

Figyelmem mindinkább a hagyomány felé fordul; itt remélem megtalálni azokat a szellemi tendenciákat, melyek végtelen időkön keresztül forrtak, formálódtak az időtlen múlt kohójában, hogy utóbb gyógyító erejükből vígasztalást meríthessünk.

Ez az irányultság oka lehet annak, hogy egy ideje már munkáim voltaképpen edények, melyek minden formai attraktivitásukkal együtt csak mintegy foglalatát, héját képezik a bennük önmagát kinyilvánító magasabb, láthatatlan erőtérnek, és ugyanezt a sokféleség oppozíciójában megmutatkozó egység vagy teljesség kiegyensúlyozott harmóniáját kívánják érzékeltetni kétfejű figurális műveim.

Ennek érdekében szemléleti tisztaságra és technikai perfekcióra törekszem.“

Budapest, 2011. március 9.

szocs_miklos_tui-13-274x412 szocs_miklos_tui-14-570x378

szocsmiklostui.hu

ELŐZŐ:

KÖVETKEZŐ:

LÁTOGATÓK KOMMENTJEI ( 0 )

Kövesd a kommenteket RSS-en, vagy a saját weblapodról.