Nemere Réka

nemere_réka-1-274x412Budapesten születtem. Édesanyám német. Két éves voltam, amikor kiköltöztünk Németországba. Az érettségi, majd egy londoni művészeti alapképzés után édesapám felvetette: járjak Pesten a Képzőre. 89-ben jöttem vissza Magyarországra. Vonzott, hogy itt klasszikusabb a művészeti oktatás, mint akkoriban Németországban. A főiskolán expresszív absztrakt képeket festettem. 94 körül kiürültek nálam a gesztusok. Átalakult a képi világom. Alaposan meg akartam tanulni festeni.

.

nemere_réka-2-274x182 nemere_réka-3-274x182

A mai figurális képvilágom erre az elhatározásra épül. Télen csendéletet festettem, nyáron tájképet. Narancsokat választottam. Látszólag egyszerű tárgy. Vizsgáltam a formájukat fényben, ellenfényben, fehér alapon, fehér térben. Az akkori tájak is ‚plein air‘, a szabadban készültek. Később kezdtem fényképeket is használni.

nemere_réka-4-570x379 nemere_réka-5-274x412

Képi felfogásomban néhol rokonságot fedezek fel Caspar David Friedrich képeivel. A 19. századi német romantikának egyik jelentős alkotója képeit áthatja a múlandóság, a melankólia. Főleg tájakat festett, néha romos templomokkal. A tájban statisztáknak tűnnek az emberek, pedig róluk szólnak a képek: az ember viszonyáról istenhez és a végtelenséghez. Szimbolikus jelentése van a gyakran hátat fordító emberi alakoknak is. Legújabb sorozatomban focipályákkal, focistákkal és meccs nézőkkel foglalkozom. Jó pár képen hátat fordító nézőket ábrázolok, ösztönösen vonzódom ehhez a megoldáshoz.

nemere_réka-6-274x412 nemere_réka-7-570x379

A munkámra az absztrakt expresszionizmus mellett a minimalizmus van hatással. A képeimen figuralitásuk ellenére valamiféle absztraháló tömörítés észlelhető. Egy-egy téma akár öt-tíz évig is érlelődik bennem. Amíg ki nem merítek egy gondolatot, nem kezdek új sorozatba. A témák változtak, de a részben oldott, részben szerkesztett kompozicióim maradtak. Ez a két pólus egy alap feszültséget képez munkaságomban.

nemere_réka-8-274x182 nemere_réka-9-274x182

A Margit híd tanulmányozása közben figyeltem fel az uszályokra. Majd a duisburgi nagy kikötőben alaposan megnéztem az uszályokat. A redukált, sötét hajótestek mellett enyhén vibrál a víz, akár a valóságban. A bálna alakú kompokat a parkoló autókkal Amsterdamban és Zeebruggében örökítettem meg. Azt mondták, érződik német származásom, mert északi fényeket festek. Talán mert északon figyeltem meg az uszályokat, de nem hiszem, hogy a származásom miatt. Kísérletképpen egy Duisburgban látott konténerszállítót áthelyezeztem a Dunára. A víz melegebb, barnás-zöldes, az ég sem fehéres, talán elhihető, hogy ez Magyarországon van.

nemere_réka-9-274x182 nemere_réka-11-274x182

Rendszeresen utaztam Németországba. A volánnál ülve meredtem előre. Hol szikrázó napban suhant a táj, hol az ablaktörlő koszolta előttem a felfröccsenő sarat, kamionok előzték egymást, jöttek-mentek a sztráda hídak… Egy délután pedig a Rákóczi úton haladtam. Az összekozolódott ablakon keresztül megörökítettem fényképen az utat a Klotild palotával együtt. Ebből is lett festmény, ilyen élményekből születettek az uti és autósztráda képeim.

nemere_réka-12-274x182nemere_réka-131-274x182

A konyha ablakban megcsillanó őszi nyírfa levelekkel indult az otthoni ablak sorozatom. Az ablakfélfák megosztják a képet és távolságot teremtenek látvány és néző között. Festettem panel házat is, balról belógó fenyőfával. Talán kissé japános a hangulata. Szeretem a nagyméretű képeket, van valamiféle mozi hatásuk, szinte beszippantják az embert. Párhuzamosan több képet festek egyszerre, nehogy belefáradjak egy képbe, mert ettől élettelenné tudnak válni.

nemere_réka-14-274x182 nemere_réka-15-274x182

Még benne voltam az ablak témában, mikor egy szlovák művésztelepen a szállásunk mellett két focipálya is volt. Megfogott a sok zöld szín, a növények és a geometria kontrasztja, a színesen felöltözött focisták. Ablakfélfa helyett megjelennek a védőhálók tartóoszlopjai.

nemere_réka-16-274x182 nemere_réka-17-274x182

A focisták révén elkezdtem embereket is festeni. Úgy tűnik, csak statisztálnak, pedig a pályán való elhelyezkedésüknek jelentése van. Nem a heroikus, sportos oldalát festem a focinak. A több téri síkban a látvány általában statikus. Talán társadalmi viszonyok tükröződnek bennük. Például egy képen a figurák merevségéről A bürökrácia diktatúrája jutott eszembe, és ezt az alcímet adtam neki. Amúgy szeretem nézni a focit. Bajban voltam, amikor a bajorok barcelonai edzővel játszottak Barcelona ellen. Igazából nem tudtam, kinek drukkoljak.

Budapest, 2013. május 20.

nemere_réka-18-274x412

ELŐZŐ:

KÖVETKEZŐ:

LÁTOGATÓK KOMMENTJEI ( 0 )

Kövesd a kommenteket RSS-en, vagy a saját weblapodról.