Lenzsér-Mezei Kata

lenzser-mezei_kata-1„Amikor épületet tervezek, formában, funkcióban és terekben gondolkodom. Amikor ékszert tervezek, elsősorban a forma érdekel. Szeretek kiállításra készíteni tárgyakat, akkor túlléphetek a hordhatóság kényes kérdésén. „Ékítészet” című kiállítási anyagomat számomra meghatározó építészek, építészeti motívomok ihlették. Carlo Scarpa olasz építész épületeit a váratlanul megjelenő, kézművességre utaló részletek teszik jellegzetessé. Az egyik medál egy kivájt ajtósarokra, a másik egy mozaik ablakra utal.                                                                                                          .

lenzser-mezei_kata-2 lenzser-mezei_kata-3

Frank O. Gehry aranybálnája Barcelona kikötője felett adta az ötletet a vörösréz háló felhasználásához. Santiago Calatrava elképesztő hídjait, csarnokait, acélsodronyok hálózatát, bátor és szokatlan szerkezeteit látva lehet, hogy a modern építészet nem más, mint felnagyított ékszerek?

lenzser-mezei_kata-4 lenzser-mezei_kata-5

Az egyetemi éveim alatt dolgozhattam egy firenzei építészstúdióban. Ma is profitálok abból a szellemből, amit ott megismertem. Építészként szép és izgalmas a munkám. Azért kezdtem mégis megtanulni az ötvösmesterséget, mert a sok számítógéppel készített rajz után szerettem volna megvalósítani az ötleteimet.

lenzser-mezei_kata-6 lenzser-mezei_kata-7

Nagy élmény kézzel és szerszámokkal elkészíteni tárgyaimat. Az ötvösiskolában a fémműves vizsgafeladatom egy mokume karkötő elkészítése volt. A Japánból származó technika különböző fémek együttes használatán alapszik.

lenzser-mezei_kata-8 lenzser-mezei_kata-9

Közben jelentkeztem Milánóba egy ékszertervezési kurzusra. Magántanulóként, egyénileg konzultáltak velem művésztanárok. Reggeltől estig terveztem és rajzoltam. Maximális pontszámmal kaptam meg a diplomámat. A választott témám: „Az ezüst és társai”. A megtervezett kollekcióimban az ezüst mellett szerepelt a réz, a drágakő, a fa, a textil, a papír és  a plexi.

lenzser-mezei_kata-10 lenzser-mezei_kata-11

Több milánói ékszertervemet megvalósítottam itthon. A meduza nyakéket egy fiatal építész vette meg kedvesének Karácsonyra, a sárgaköves karkötőhöz még nem találtam meg az igazi sárga követ, de milánói mesterem már nagyon várja.

lenzser-mezei_kata-12 lenzser-mezei_kata-13

Az ékszer nagyon személyes. Ismernem kell, akinek készítem. Ilyen karmok a gyűrűn, egy bírónő ujján tekintélyt parancsolnak. A félbevágott gingo levélbe befeszülő zöld turmalin kihangsúlyozza viselje zöld szemét.

lenzser-mezei_kata-15lenzser-mezei_kata-17lenzser-mezei_kata-16

A design ékszerek kultúrája nagyon változó. Miközben Németországban, Angliában, Amerikában keresik az extravagáns ékszereket, addig az olasz izlés a kihívó ruhakölteményekkel szemben visszafogottabb, konzervatív. Nálunk talán már egyre keresettebb az egyedi ékszer, de még mindig a klasszikus arany ékszer a megbecsültebb.

lenzser-mezei_kata-16 lenzser-mezei_kata-17

A Design hétre a „fordított gyűrűkhöz” betonból állítottam össze egy kollekciót. Anyag struktúrákkal játszottam: milyen felületet ad a hársfa lenyomata a kertből, a csipke, bőr, a plexi, gyöngyök, a fémforgács?

lenzser-mezei_kata-18 lenzser-mezei_kata-19

A medál obeliszkek is ennek az építészeti kísérletnek a részei. Amikor nem épületettel foglalkozom, ékszereket készítek korlátok nélkül, teljesen szabadon dolgozhatok. Szeretek különleges formákat, és felületeket létrehozni, ami felülmúlja a képzeletet.

lenzser-mezei_kata-20

ELŐZŐ:

KÖVETKEZŐ:

LÁTOGATÓK KOMMENTJEI ( 0 )

Kövesd a kommenteket RSS-en, vagy a saját weblapodról.