Kitchen Budapest (KIBU)

kitchen_budapest-1-274x181Képzeld el, megérkezel egy ügyfélhez és nem névjegyet adsz át, hanem a mobiloddal dobsz egy mozdulatot, és máris a partner telefonjába íródik céges névjegyed. Csak a telefonokba egyre gyakrabban beépített mozgásérzékelőt kell kihasználni…Na, ilyen ötletek kitalálása a feladat. Ez a KIBU szemléletmód. Az új technológiákra építve, egy adott termékekkel, az alapvető rendeltetésükön kívül mit lehet még csinálni? A felhasznált lehetőségeket a szabad fantázia segítségével tágítani, játszani a gondolattal!

kitchen_budapest-2-274x181 kitchen_budapest-3-274x181

Lehet, hogy egyenlőre nincs az ötletre vevő? Nem is ez a cél!Hogy, mi a Kitchen Budapest: főzőcske vagy játszószoba, kamaszos barkácsoló műhely? A KIBU –amelyet 2007-ben non-profit kft.-ként a Magyar Telekom alapított – egy köztes hely: műterem, műhely, stúdió, kiállítási tér egyvelege, ahol kütyük és kacatok között a huszonévesek igényeivel foglalkoznak fiatal kutatók. Egyidőben nagyjából 25 fő. Eddig kb. százan kaptak minimum három hónap, de akár tíz hónapos kutatói ösztöndíjat.

kitchen_budapest-4-274x412 kitchen_budapest-6-274x412 kitchen_budapest-5-274x412

Olyan kutatás-fejlesztési (R&D) lehetőség, ahol a hasonló érdeklődésű, hatalmas belső hajtóerőkkel bíró kutatók csoportban, koordinált támogatással, nemzetközi környezetben, a biztos finanszírozás tudatában és modern eszköztár segítségével élhetik meg a szabadon alkotás élményét, és gyakorlatban próbálhatják ki tehetségüket. Részesei lehetnek egy különleges állapotnak: mixelhetik tudásukat és kreativitásukat művészekkel és mérnökökkel közösen.

kitchen_budapest-7-274x412 kitchen_budapest-8-570x378

Sipos Melinda üvegművészetet és új média designt tanult. Számára ma már az alkotás nem köthető egy tárgyhoz, anyaghoz, műfajhoz. A KIBU egyik szervezőjeként (programtanácsadó) funkciója: közösségi motor. Összehozza azokat, akiket érdekel minden ami mozog, villog, online vagy mechanikus, amihez nem köthető egyértelműen egyetlen iparág.
„A KIBU-ban születő munkákkal hazai, nemzetközi fesztiválokon, művészeti kiállításokon, céges bemutatókon jelenünk meg. Némely projektünk elsőre meglepőnek, komolytalannak tűnhet: virtuális szúnyogok levadászása égő cigarettával, leheletünk kifújásával angyalkák előidézése egy készülékben, melyet MMS-ben küldhetünk tovább… Ám ezek legtöbbször a minket körülvevő technológiák újszerű, szokatlan párosítására épülnek. A KIBU egyik alapvető célja a kortárs technológiai megoldások újragondolása, átértelmezése, kulturális kontextusba helyezése.“

kitchen_budapest-15-274x181 kitchen_budapest-16-274x181

Vagy a fűnyíró, ami 14 botmixer segítségével feliratot ír a fűbe.

kitchen_budapest-17-570x378 kitchen_budapest-18-274x412

De vannak igazi termékek is: Hímes, a fülbevaló- vagy kulcstartó pendrive, hímes tojás
motívummal. Nighmo, az éjjeli lámpa, mely ledekkel és mozgásérzékelőkkel működik és fényérzékelő segítségével csak sötétben világít, akkuja pedig USB csatlakozóval tölthető.

kitchen_budapest-19-274x412 kitchen_budapest-20-570x378

Az intenzív műhelymunka intézményes és személyes kapcsolati háló (networking) segítségével a világ minden táján követhető. Az itt megfordult kutatók bejutnak nagy híres egyetemekre hallgatónak vagy oktatónak. Az itt dolgozók pedig büszkék arra, hogy a világhírű start-up cég, a PREZI a KIBU falai között fogant.

Budapest, 2011.május 12.

kitchen_budapest-21-274x181

Elérhetőség: www.kitchenbudapest.hu

ELŐZŐ:

KÖVETKEZŐ:

LÁTOGATÓK KOMMENTJEI ( 0 )

Kövesd a kommenteket RSS-en, vagy a saját weblapodról.