Király Fanni

kiraly_fanni-13-274x412

„Két tucat öltözet szerepelt a Dzsungel könyve előadásban. Hozzá színházi ékszereket készíteni elég izgalmas volt! Lagziban gyűjtöttük a kacsacsontokat, a tengerpartról öt kiló kagylóhéjat cipeltünk.El lehet képzelni, mi mindent kellett kitalálni. Az eredmény fantasztikus volt, a nézőközönség is élvezte a látottakat. Szeretem a színházat. Hektikus világ, de sokoldalúságot kíván. A nagy klasszikusokhoz, Shakespeare műveihez középkori hangulatú, nemes patina kell. Könyvtárban találtam egy angol nyelvű szakirodalomra.

.

kiraly_fanni-121-274x412kiraly_fanni-14-274x412kiraly_fanni-1-274x412

Megtudtam, a maradandó bevonathoz a rezet napokig kell különféle oldatokban áztatni. Felbuzdúlva néhány iparművésszel, bőrössel, textilessel összefogtunk és elkészítettük tizennyolc középkori öltözet modernizált változatát. Én vállaltam a csatokat, gombokat, ékszereket. A kiállítás nagy sikert aratott.
Plasztikát készítek. Öntött, tömör anyagot használok. Szívesebben dolgozom ezüsttel. Mindig keresek valami új érdekes témát, anyagot, amit felhasználok hozzá. Most a bőrt.” Végszóra megjelenik Bodza. Extázisban ugrál a kölyökvizsla, kérne egy kis rágcsálni való bőrdarabkát. „A pergamenből (szárított kecskebőr) hagyományosan dobot vagy lámpaernyőt készítenek. Vízbe áztatva jól lehet formálni. Nemes anyag, tartós a festése és méltó az ezüsthöz. Azért hiányoznak a nagyméretű tárgyak. Ha lenne rá érdeklődő, ismét baldachinos ágyat, lámpát, vagy cégért készítenék, mint korábban.”

A műhely sziget a nyári hőségben. Jeges vizet kortyolgatunk szellős teraszon. Próbálunk megszabadulni a kábultságtól. Bodza játszana. A házikó zsúfolásig alkotói korszakokhoz kapcsolódó dolgokkal. Börzékről üveggolyók, korallok, féldrágakövek. Ritka, egzotikus fák szilánkdarabjai. Egy baráttól zongorabillentyű elefántcsont lemeze. Módszeres, átgondolt tematika részei.

kiraly_fanni-2-274x181 kiraly_fanni-3-274x181

A legtöbb munka a tervezéssel és a mintázással van. Viaszveszejtéses öntést tanult a Főiskolán. Kemény fogorvosi viaszból faragja az alapot, ami a beágyazó masszába kerül. Aztán jön a vákumöntés. Más, mint például a mai arany- és ezüstművesség, amely lemezt vagy aranyhuzalt használ főleg drágakő befoglalásához. A kész ékszerről gumiból „anyadarabot” csináltat. Így az ékszerek bármikor reprodukálhatók. A másolatok rendelésre változatos formákban, izgalmas berakásokkal válnak egyedivé.

kiraly_fanni-10-274x412 kiraly_fanni-11-274x181

A „textilmentő” ékszerekhez illik a japán selyemkimonó egy épségben maradt része, öreg afgán ruhatöredék egy szép szövetdarabja. Szem kell felfedezésükhöz. Nagy élvezet, amikor a tisztításkor előkerülnek a színek, minták. Természetes, értékes anyagokról van szó, megmentésük tisztelgés az elődök, a hagyomány előtt. „A japán gyöngyszövetet egy barátnőm fűzi apró, tökéletesen egyforma üveggyöngyből, precízen passzolnak a foglalatba.” Tervrajzok előtt régi üllő, az ablak alatt asztalka, néhány finom reszelő. „Édesapám vésnök, ő készítette nekem a kalapácsot.” – magyarázza a kecses szerszám származását és előkelő helyét. Hát így könnyű!

Érd, 2010. november 13.

Pálya röviden:

1997. Mesterdiploma az Iparművészeti Főiskolán, fémműves szakon.

Tevékenysége: ékszertervezés, színházi ékszerek, formatervezés, érme, díjak tervezése, rajztanítás. Ékszereit sorozatokba rendezi, egy adott sajátos anyag (pl: pergamen, antik szőnyegdarabok, régi tárgytöredékek stb) köré építi.

Elérhetőség: www.kiralyfanni.com

Díjak:

1994: Rubik tanulmányi ösztöndíj Finnországban (UIAH , Helsinki)

1996: Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíj

1998: Kozma Lajos Kézműves Ösztöndíj

2006: NKA Alkotói Ösztöndíj

2009: VII. Ötvösművészeti Biennálé különdíja

ELŐZŐ:

KÖVETKEZŐ:

LÁTOGATÓK KOMMENTJEI ( 0 )

Kövesd a kommenteket RSS-en, vagy a saját weblapodról.