Buczkó György

buczko_gyorgy-1„A vonalnak testet adok és visszaemelem a térbe. A japánok értik ezt nagyon. ”Két japán nagydíj és a Hokkaido Museum of Modern Art kitüntető figyelme is bizonyíték erre. „Kevesen nyúlnak képzőművészeti jelleggel az üveghez. Aki elsősorban az anyagot látja benne tipikusan dekorációt, szoborszerű tárgyat, nosztalgiázó árut készít. A képzőművésznek csak arányérzéke, térérzéke, formavilága van, és ahhoz keresi meg az anyagot.”                                                                                                                          .

buczko_gyorgy-2 buczko_gyorgy-3

Közéletünk egy izgalmas pillanatát idézik fel a hutaüvegből készült üvegzsebek. A címek így jellemzik e kort: Billegalitás, A bürokrácia asztali emlékműve, Több zsebből vérző ország, Szélirányos döntés, Jobb sorsra érdemes balzseb, Nagyzsebes-díj, Találkozunk az üvegvisszaváltónál.

buczko_gyorgy-4 buczko_gyorgy-5

A hutázáshoz komoly fizikai erőnlétre van szükség. Ekkora súlyt nehéz a fuvócső végén megtartani. „Volt, hogy két cső is eltört közben.”

buczko_gyorgy-6 buczko_gyorgy-7

„Minden értékrend felborult. A függőón csúcsa sejteti az egyetlen biztos pontot az életünkben: mindig lefele mutat.” Ehhez hasonló a Guardian konszern michigani központjában a nagy tárgyaló asztala fölött is lóg.

(A társaság 25 országban 18000 embert foglalkoztat és Orosházán is van egy síküveggyára.)

buczko_gyorgy-8 buczko_gyorgy-9

A Lektorátusnál, ahol a köztéri szobrokat rendelték meg a művészektől, hivatalosan három féle tematikát határoztak meg: esemény, személy vagy térforma.  Ez utóbbiakat készítették a ’nonfisok’. „eA nonfiguratív alkotásokhoz ki kellett találni valamit, hogy értelme legyen megcsinálni.”

buczko_gyorgy-10 buczko_gyorgy-11

Minden korszaknak megvan a maga köztéri szoborkulturája. Kérdezhetnénk, persze, hogy miért éppen Salgótarján főterén kell a városnak valamikor megélhetést és hírnevet biztosító üvegiparnak is emléket állító szobrot elbontatni?

buczko_gyorgy-12 buczko_gyorgy-14 buczko_gyorgy-13

Vagy miért kellett eltávolítani a Ferihegyi repülőtér fényobjektjét – ami egy nemzetközileg is jegyzett alkotás volt –, hogy helyette egy árusító pavilont nyissanak? Pedig ha valami, akkor a művészetben a fényszobor igazi magyar találmánynak számít. Az Aréna pláza homlokzatáról pedig azért kellett eltávolítani a térplasztikát, mert az belógott a reklámmolinóba.

Munkácsy Mihály-díj (1987)

Buczkó

 

ELŐZŐ:

KÖVETKEZŐ:

LÁTOGATÓK KOMMENTJEI ( 0 )

Kövesd a kommenteket RSS-en, vagy a saját weblapodról.