Ács Ilona

acs_ilona-1-274x412„Megjelent nálam egy hölgy és hozott egy cipőt. Ehhez csinálj nekem légyszíves egy elegáns boríték táskát és egy nesszeszert! Ágnesnek hívták, és ez lett a kollekció neve. Hozták sorban a nők a cipőket, mind valami különleges táskát akart hozzájuk. Összeállt egy sorozat női nevekből.” Nekem se kell sokat gondolokodnom azon, honnan jött a LAONI (Ilona) márkanév! „Minden táskámat elnevezem.

 

acs_ilona-2-274x412 acs_ilona-3-570x378

Volt egy állatos korszakom. A Medve nagy hasas, jól alá kell nyúlni a fenekében, ha meg akarunk találni benne valamit. Mi nők imádunk kotorászni. A Skarabeusz gömbölyű, páncélszerű, a Teve fedeles, ettől púpos. Van Róka is. Találd ki, miért! A fűszer sorozatban a Vaníliát, a pöndörödő vanília rúdra emlékeztő fogójáról neveztem el. Az 1200 féle táskához és apróáruhoz már felhasználtam a fák és teák neveit is.

acs_ilona-4-274x412 acs_ilona-5-274x412 acs_ilona-6-274x412

A Gömbőc táskához egy érdekes kellékről jött az ötlet. Könnyen beindul a fantáziám akkor is, ha egy ruhához, egy stílushoz, vagy egy személyhez kell alakítani a dizájnt.

Cipők tervezésével kezdtem egy nagy gyárban. Közben minden megváltozott és elhatároztam, csak akkor foglalkozom újra cipővel, ha már profiként leszek rá képes elkészíttetni. Húsz év telt el. Most végre van olyan műhely, ahol kisszériában legyártják azt a minőséget, amihez tudom adni a nevemet. Fordult kocka: most a táskáimhoz készülnek a csizmák és a cipők.

acs_ilona-7-570x378 acs_ilona-8-274x412

Mikor önállósodtam nem volt megfelelő anyagom. A szerkezetes és pofon egyszerű formákhoz eleinte meggyűrtem és kézzel festettem a bőrt. Az a kevés színes anyag, amihez nehezen hozzájutottam csak csíkozásra volt elég. Nagy sikert aratott, még ma is keresik.

acs_ilona-9-570x378 acs_ilona-10-274x412

Aztán bátrabb lettem, a lehetőség is nőtt. Extra mintás bőröket kezdtem keresni.“ Elámulunk a lószőr és párduc mintán, krokodilokat sem kell leölni már azért, ha egzotikumra vágyunk. Ez mind marha és borjúbőr.

acs_ilona-11-570x378 acs_ilona-12-274x412

„A színkombinációim is egyre tudatosabban azokhoz szólnak, akik merészen vállalják egyéniségüket. Ugyanakkor ragaszkodom az elegáns kivitelhez. Nem készítek egyedi darabot, de limitált példányt igen. Erről igazolást is csatolok, hogy maximum csak tíz darab van belőle a világon, de olyan is előfordul, hogy csak kettő, vagy abban a színállásban csak egy.“

acs_ilona-13-274x181 acs_ilona-14-274x181

A kellékes polcról leveszünk néhány különleges darabot, élvezzük a Benetton színek hangulatában sorakozó zippeket.

acs_ilona-15-274x181 acs_ilona-16-274x181

Még elcsípünk néhány pillanatot fájront előtt, amint hűséges szabómestere a bélésdarabokat szabja a holnapi műszakhoz egy kiszuperált wekkeróra rúgójából készült sniccerrel. Régi módi, nem sokan használnak már rugódarabot, pedig ez szépen hajlik a görbületnél és a sarkoknál, nem lesz csücskös. Minden vágás előtt megköszörüli egy kicsit az élét.

acs_ilona-17-274x412 acs_ilona-18-570x378

Meglátogatjuk a varróasszonyokat. A hangulat frenetikus. Ilonát könnyen rábeszélik üljön a gépekhez. Gyakorlottan levékonyítja a széleket az erre való speciális géppel, majd a varrógéphez ül és nagyot nevetve, végigölti az aznapi utolsó táskaszíjat.

We have few minutes before shift closing. Her loyal cutter is tailoring the lining pieces for the morning shift using a knife, made of a waste clock spiral. It is an old trick, not too many uses a piece of spiral, although it can produce a nice curvature at the edges and smooth tips at the corners. Before each cut he whets the knife a little bit.

acs_ilona-19-570x378 acs_ilona-20-274x412

Örömét leli benne, vágtat a tű, a rengeteg munka mintha energiával töltené.

Budapest, 2011. február 9.

acs_ilona-21-274x412

Elérhetőség: www.laoni.hu
Bemutató terem és üzlet: 1072 Budapest, Klauzál tér 1.
Telefonszám: 322-74-81

Pályafutás (rövid változat):
1975-1980. Magyar Iparművészeti Főiskola Textil tanszék, Bőrszakának hallgatója, diplomavédés nívódíjjal, végzés vörös diplomával
1980-1986. Cipőtervező a Sabaria Cipőgyárnál, tanársegéd a Magyar Iparművészeti Főiskola Textil Tanszékének Bőrszakán, vezetőségi tagja a Fiatal Iparművészek Stúdiójának.
1986-1989. Szabadfoglalkozású iparművész. Az Iparművészeti Vállalat hálózata, néhány Aranypók üzlet és magán kiskereskedő butikjai értékesítik munkáit. Cipőterveivel csatlakozott a Spektrum csoporthoz. Az iparművészekből álló társulás komplett öltözék-együtteseivel komoly díjakat nyert.
1989-től Férjével megalapította az ÁP Stúdio Kft-t, 1998-tól LAONI márkanéven forgalmazza saját tervezésű termékeit. Olyan, cipőből, csizmából, táskából és kiegészítő apróáruból (tárca, nesszeszer, névjegytartó, öv…) álló együttesek tervezése foglalkoztatja, melyeken az egyedien megmunkált bőrfelületek érvényesülhetnek, és a különböző rendeltetésü tárgyak formájukkal kiemelkedő színvonalú egységet képeznek. A kisszériás, design szemléletű kollekciói, a kifinomult és igényes, egyedi anyag- és színhasználattal továbbra is megőrizték a kézműves megmunkálás hagyományait

Több önálló kiállítása mellett rendszeresen bemutatják munkáit hazai és nemzetközi divat és iparművészeti kiállításokon (Edmond/Kanada, Los Angeles, Párizs, Navona, Varsó). Rendszeresen szerepel a WAMP-on (Vasárnapi Művész Piac) 2010-ben részt vett a Design hét programjában: „Ellenpontok-Kapcsolódások“ címmel.
Munkáit szívesen használják marketing kommunikáció részeiként. Céges referenciák: Matáv, Pannon GSM, bankok, gyógyszergyárak

ELŐZŐ:

KÖVETKEZŐ:

LÁTOGATÓK KOMMENTJEI ( 0 )

Kövesd a kommenteket RSS-en, vagy a saját weblapodról.