Nyitott Ajtós(i)

Május 21-én ünnepeltük Albrecht Dürer, a magyar származású bajor festő, grafikus és könyvkiadó 550. születésnapját. Ősei a Gyula melletti Ajtósról származtak, a falu nevét, mint nemesi előnevet használták. Bár kitanulta aranyműves édesapja mesterségét, hamarosan bizonyságot nyert zseniális, páratlan rajztehetsége. Igazi reneszánsz ember volt, itáliai utazásai során mélyítette el anatómiai és festészeti tudását. Számos önarcképet festett, amint látjuk gyönyörű férfi volt, aki a kor uralkodói által egyik legtöbbet foglalkoztatott művésze volt.

Ennek a bennfentes jártasságnak köszönhető ugyanakkor az életmű egy különleges kitérője az egyik legismertebb műve egy fametszet, amit egy Lisszabonba érkező indiai orrszarvú vázlatos rajza alapján készített. A krimiszerű történet azóta is foglalkoztatja a grafika iránt elkötelezett művészeket.

Kéri Imre Munkácsy-díjas, Érdemes művész, aki a hagyományos grafikai technikák elkötelezett hódolója a ma ismert lézer technológia igénybe vételével elkészíttette a Rinocérosz nyomat alapján a fadúcot, melyet most itt láthatnak az érdeklődők és ami segít megismerni és megérteni a sokszorosított grafika lényegét.

A jubileumra a galéria grafikus művészeinek alkotásaiból válogatott kamara kiállítással emlékezünk. A kiállítás 2021. június 4-ig látható.

Decsi Ilona luca, Kádár Katalin, Kéri Imre, Olajos György, Pató Károly, Takáts Márton, Vén Zoltán

LÁTOGATÓK KOMMENTJEI ( 0 )

Kövesd a kommenteket RSS-en, vagy a saját weblapodról.