Kelle Antal

kelle_antal-1-274x412„Indiában dolgoztam nemrég a Charles Eames ösztöndíj keretében az Ahmeabadi Egyetemen. Vittem magammal egy tervet: a huszonöt méteres ‘Indian Desire’, hat mozgó részből álló acéltorony. Egy mesterséges tó partján állítják fel. Az anyag statikai és dinamikai terhelési próbái az indiai szilíciumvölgyben az IIT Delhi Intézetben folynak. Interneten keresztül bárki a világon, bárhonnan vezérelheti, külön állíthatók a szintek, válthatók a szinek!

 

kelle_antal-4-274x412kelle_antal-3-274x412kelle_antal-2-274x412

Unalmas dogmák között élünk. Elérhetetlen ideálokat hajszolunk. Tudatosan keresem a lehetőségeket, amik kifognak rajtunk: fizikai és szellemi értelemben is. Itt van egy kocka és három vallás. Adott térben részeire bontom, komplementereivel kiegészítem, elkülönítem, és keverem a szimbolikákat, amik csak körbe járva, tudatunkban épülnek ismét többféleképen össze. Ebben a szellemben készült a Szent Föld kompozíció.

kelle_antal-5-274x412 kelle_antal-6-570x378

A pontosság kedvéért felkerestem a gujarati főmuftit, hogy megkérdezzem, mit ír elő a Korán: A jelképükben a Hold milyen irányban áll? A római keresztnél egyértelmű -gondoltam- ne legyen baj a Holdból. Adott időpontra érkeztem. Őmuftisága ebéd után szunyókál…- szabadkoztak a őt segítő testvérek. Három órát vártam a válaszra: Nem mindegy? A Hold az égen egyszer így csökken, egyszer úgy dagad.”

kelle_antal-7-274x412 kelle_antal-8-570x378

Műhelye hagyományos technológiák és modern ipari környezetben, 140 éves örökölt asztalos-szerszámok mellett Pro Engineer tervező program és lézertechnológia. „Álmaimmal megtűrt alak vagyok, a családtól kaptam helyet, hogy kísérletezzek. Fajátékokkal indultam. Az ember kíváncsiságára épülő, meditációs játékok gyártásával keztem. Sosem izgattak az egymás elleni küszködések.” Dobozka emlékeztet a polcon: madárka daraboló, szemfúró.

kelle_antal-10-274x412 kelle_antal-12-274x412 kelle_antal-11-274x412

A nürnbergi játékkiállításon a világ egyik legnagyobb szaktekintélye, a Rubik kocka sikermenedzsere leült hozzám. Kimért őszinteséggel szólt: Te másképp értelmezed. Ne akarj játékot csinálni. Ezt itt nem veszik meg. Ez művészet. Fájdalmas, egyben örömteli felismerés volt. Jöttek hát a szobrok. Nem gyártok, nem adok el. Mindenből egy készül, megsemmisítem a szerintem sikertelen, köztes darabokat.”

kelle_antal-13-274x412 kelle_antal-14-570x378

„Az INS felületem: Igen-Nem-Semleges, domború-homorú-egyenes térkeretre feszülő elemem analógiákat sejtető, kiemelt abszrakció, ami egyben építő forma is. Kirakhatunk mindenféle szabályos vagy szabálytalan testet, gömböt, kockát, de bármilyen, a hagyományos geometriában nem definiálható testet.”

kelle_antal-15-570x378 kelle_antal-16-274x412

„A hét oldalú kockától minden mérnök barátom elszörnyed. A kockából kivágunk egy darabot, így lesz hét oldala. Kapunk egy izgalmas formát, ami kevesebb a tökéletesnél, de van személyisége. Nem baj, ha valamiből veszítünk, ha tudjuk, ezzel mit nyerünk.

kelle_antal-17-274x412 kelle_antal-18-570x378

A Vari-art’ ciklusom is erről szól: egyszerű, triviális formákat szándékosan elrontok, ezzel a tökéletes új értelmet kap. Ez egy kúp. Vagy mégse? Egy pici trükk, a felosztások miatt tud mozogni, számtalan formába, akár csiga alakba. Mindez menet közben változhat. Adhatunk neki szerepet a sakktáblán: király vagy szolga, barát vagy ellenség? Végülis egyformák vagyunk, képességeinken határain belül bármik lehetünk! Kapcsolataink minősége alakítható.

kelle_antal-20-274x181kelle_antal-21-274x181

Próbából Nexus címmel két nagyméretű, lágy íveivel és merev egyeneseivel karakteresen különböző, egyben hasonló kúpot felfüggesztettünk a Szépművészetiben. Több múzeum termináljáról is lehetett irányítani a lebegő figurákat. A cél és feladat: indirekt módon kapcsolatot keresni egymással. Sokan azt se vették észre: „ketten” vannak… Szobraim próbára tesznek, cselekvésre, újragondolásra provokálnak. Végülis az interaktivitás megadja azt az érzést, hogy hasznosnak érezzük magunkat…”

Budaörs, 2010. december 15.

kelle_antal-22-570x190

 

 

 

 

 

 

Életrajz, alkotások, kiállítások:

www.meditationtoys.com

ELŐZŐ:

KÖVETKEZŐ:

LÁTOGATÓK KOMMENTJEI ( 0 )

Kövesd a kommenteket RSS-en, vagy a saját weblapodról.