Berecz Vanda

berecz_vanda-1-274x412Fogalmam sem volt mivel akarok foglalkozni. Japánt tanultam a gimnáziumban és az írás áll hozzám a legközelebb. Gondoltam író leszek. Ezért jelentkeztem az ELTÉ-re magyar-japán szakra. A japán végül nem indult. Két évig szenvedtem az egyetemen, amikor a családom javaslatára váltottam. Mindig szerettem varrni és beirakoztam egy tanfolyamra. Közben rajziskolában is képeztem magam.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          .
berecz_vanda-2-274x182 berecz_vanda-3-274x182

Végül felvettek a MOME-ra. A bőrszakot választottam. Jó közösség, kiváló tanáraim voltak, nagyon szerettem oda járni. Sokat tanultunk a tervezésről, de a szakmáról sajnos keveset tudtam meg.

berecz_vanda-4-274x412 berecz_vanda-5-570x379

Egyszer azt a feladatot kaptuk, hogy válasszunk ki egy tárgyat az Iparművészeti Múzeumban kiállított tárgyak közül, és annak alapján készítsünk egy újraértelmezett tárgyat. Egy hatszögletű kis táskát választottam. Maga a forma ragadott meg. Szeretek origamizni, így hajtogatással oldottam meg a feladatot.

berecz_vanda-6-274x412 berecz_vanda-7-570x379

Amikor a „Gombolt újra” pályázaton indultam, akkor már a „Motiva” sorozaton dolgoztam. A virág formák hajtogatásához a hatszögletű táskánál szerzett tapasztalatokat használtam fel. Beválogattak a húsz döntős közé, ráadásul a táskám megjelenhetett a Magyar Formatervezési díj kiállításon is.

berecz_vanda-8-274x182 berecz_vanda-9-274x182

Az öt féle formában terveztem meg a kollekciót és két féle színválasztékban állítom össze. A polcképre mindig ügyelve vagy pasztel árnyalatokból válogatok, vagy élénk színű bőrből szabom őket.

berecz_vanda-10-274x182 berecz_vanda-11-274x182

Az idei „Gombolj újra” pályázathoz a budapesti metro állomásainak a hetvenes években használt, letisztult dizájn elemeivel kísérleteztem. A „magyaros” motívumok helyett hozzám közelebb állnak az urbánus témák. A színes műanyag padok adtak ihletet a „Metro” cipőkhöz. Idén megint döntős lettem, mint „new comer”. Éles a verseny, hiszen ott lesznek az „old hands” képviselői is.

berecz_vanda-12-274x182 berecz_vanda-13-274x182

Az Üllői úti száz éves házban egykor a Heinrich vaskereskedés működött. Később irodaháznak használták az épületet. Az új tulajdonos tervei megtorpantak a válsággal. Fiatal művészek vették ki az egyik emeletet és létrejött a Heinrich Alkotói Szint. „Örülök, hogy megtaláltam a helyet és bérelhetem ezt a szobát. Különösen jó, amikor kinézek az ablakon velem szemben az egyetemet látom.

berecz_vanda-14-570x379 berecz_vanda-15-274x412

Műhely már van, a tehetséget a szakma is visszaigazolja, a szorgalomhoz türelem is párosul, a piac élénken érdeklődik, elszántság tehát van. De nem elég a lelkesedés, amikor nem lehet mesterségbeli információkhoz jutni és lehetetlen kapcsolatokat találni, ha a fiatalok csak matuzsálem korú, leselejtezett gépeket tudnak venni. „Az összes peches gépvásárlásomat elfelejteti velem a varrógépem, ami még mindig kiváló. Van olyan évfolyamtársam, akinek a negyedik megvásárolt varrógépe végre már működött. Minden apró eredménynek örülni kell.”

Budapest, 2013. június 14.

berecz_vanda-16-274x412

ELŐZŐ:

KÖVETKEZŐ:

LÁTOGATÓK KOMMENTJEI ( 0 )

Kövesd a kommenteket RSS-en, vagy a saját weblapodról.